fbpx
Ενοικιάστε Θήλαστρο από 50€/μήνα .Δυνατότητα αποστολής σε όλη την Ελλάδα Κλικ εδώ.

Blog

Θηλασμός

Ημέρα Θηλασμού 1: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε!

Ημέρα Θηλασμού 1: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε!

Πολλές φορές οι γυναίκες την πρώτη ημέρα του θηλασμού δεν γνωριζουν και δεν εχουν πληροφορηθει για τον θηλασμο. Αυτό που πιστεύουν ότι πρόκειται να συμβεί, σχεδον παντα δεν συμβαινει, και τότε ολόκληρος ο κόσμος τους συγκλονίζεται. Περιμένουν ότι όλα θα συμβούν φυσικά και εύκολα και, συχνά, αυτό είναι το πιο απομακρυσμένο από την αλήθεια.

Γνωρίζοντας τι ΑΝΑΜΕΝΕΤΕ να περάσετε την ημέρα του θηλασμού μπορεί να διαφοροποιησει πολυ τα πραγματα! Εάν μάθετε τι να περιμένετε νωρίτερα, θα καταλάβετε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι – τι να προσέξετε, τι να κάνετε και πότε να ζητήσετε βοήθεια.  

Ας διερευνήσουμε ακριβώς τι να περιμένουμε την πρώτη ημέρα του θηλασμού μετά τη γέννα και για τις πρώτες 24 ώρες μετά τον τοκετό…

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΤΟΣ

Κρατήστε Το Μωρό Μαζί Σας Αμέσως Μετά Τον Τοκετό (Εάν Είναι Δυνατόν)

Εκτός αν το μωρό σαςαπαιτεί άμεση προσοχή μετά τη γέννηση, διαφορετικα,αναβάλλετε τυχόν παρεμβάσεις που δεν είναι επείγουσες (όπως να κάνετε τα στατιστικά του μωρού και μπάνιο στο μωρό), ώστε να μπορείτε να εξασκήσετε ιδανικά το θηλασμό.  Προσπαθήστε να καθυστερήσετε τη μεταφορά του μωρού στους επισκέπτες και κρατήστε το μωρό σας κοντά σας.Ακόμα κι αν έχετε κάνει τομή, το μωρό σας μπορεί να τοποθετηθεί στα χέρια σας μετά τη γέννηση.

Εξασκήστε Το Δέρμα Με Δέρμα

Το να είστε δέρμα με δέρμα με το μωρό σας είναι ο απόλυτος ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ τρόπος για να τα μεταφέρετε στο νέο τους περιβάλλον έξω από τη μήτρα. Βοηθά επίσης να ηρεμήσουν. Κρατηστε το κοντά στο στήθος, ώστε να μπορεσει να θηλάσει όταν είναι έτοιμο.

Το δέρμα με το δέρμα βοηθά το μωρό:

 • διατηρείται ζεστό
 • σταθεροποιείται η αναπνοή τους
 • ρυθμίζεται ο καρδιακό παλμός τους
 • θηλάζουν
 • κλαίνε λιγότερο
 • σταθεροποιείται η θερμοκρασία του σώματος και τα σάκχαρα του αίματος

Πώς να κάνετε δέρμα-με-δέρμα:

 1. Κρατήστε το μωρό στο γυμνό στήθος σας
 2. Καλύψτε την πλάτη τους με μια κουβέρτα
 3. Βάλτε τα άκρα της κουβέρτας πίσω από την πλάτη σας για να κρατήσετε το μωρό σας κοντά

Δοκιμάστε Να Κολλήσετε Το Μωρό Μέσα Στην Πρώτη Ώρα (Ή Το Συντομότερο Δυνατόν Μετά Την Παράδοση)

Η πρώτη ώρα μετά τον τοκετό είναι μια μαγική στιγμή. Τα μωρά είναι συχνά ξύπνια, άγρυπνα και αναζητούν το στήθος. Εάν είναι δυνατόν, πρέπει να δοκιμάσετε το θηλασμό κατά τη διάρκεια αυτού του ειδικού χρονικού διαστήματος, επειδή μετά από μία ή δύο ώρες μετά τη γέννηση, τα μωρά συχνά κοιμούνται.Λάβετε υπόψη ότι υπάρχει μια καμπύλη μάθησης τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Μην περιμένετε να κολλήσει τέλεια στην αρχή επειδή μαθαίνουν μια νέα ικανότητα. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες πριν από την επιτυχή μανδάλωση. Εάν δεν κολλησει το πρώτο μάνδαλο, ξεβιδώστε σύροντας το δάχτυλό σας στη γωνία του στόματος τους για να σπάσει την αναρρόφηση και, στη συνέχεια, δοκιμάστε ξανά. Επίσης, ο θηλασμός μπορεί να μην είναι άνετος για εσάς στην αρχή, επειδή μπορεί να αναρρώνετε από τομή. Μην ανησυχείτε … τα πράγματα θα βελτιωθούν καθώς εσείς και το μωρό σας μαθαίνετε.

Τα μωρά μπορεί να παρουσιάζουν πολλές διαφορετικές συμπεριφορές ενω θηλάζουν τον πρώτο καιρο. Μερικά μωρά κολλάνε και παίρνουν μια πλήρη, μακρά διατροφή που διαρκεί έως και μία ώρα, άλλα μωρά μαζεύονται γρήγορα και στη συνέχεια πέφτουν στον βαθύ ύπνο, αλλά δεν θα πάρουν το στήθος καθόλου. 

Ό, τι κι αν βιώσετε εσείς και το μωρό σας κατά τη διάρκεια του πρωτου θηλασμου, γνωρίζετε ότι με υπομονή και επιμονή το μωρό σας θα σταματήσει και σύντομα θα βρείτε το θηλασμό ευκολο.

Δοκιμάστε Το Χαλαρό Θηλασμό 

Η κεκλιμένη θέση θηλασμού είναι ιδανική για την πρώτη σίτιση επειδή είναι άνετη για εσάς και μπαίνει στα έμφυτα αντανακλαστικά σίτισης του μωρού σας. 

Δωμάτιο Με Το Μωρό Σας

Εάν είναι δυνατόν, ζητήστε να κρατάτε το μωρό σας στο δωμάτιό σας μαζί σας ανά πάσα στιγμή ενώ αναρρώνετε στο νοσοκομείο.

Τροφοδοτήστε Κατ ‘Απαίτηση – Μέρα Και Νύχτα

Θηλάστε με τα πρώτα σημάδια της πείνας και προσπαθήστε να μην περιμένετε έως ότου το μωρό κλαίει. ΔΕΝ μπορείτε να νοσηλεύετε πολύ συχνά – αλλά ΜΠΟΡΕΙ να νοσηλεύετε πολύ λίγο.Αφήστε το μωρό σας να τρέφεται όσο συχνά θέλει. Τροφοδοτήστε κατ ‘απαίτηση και προσφέρετε και τα δύο στήθη σε κάθε τροφή. Αφήστε το μωρό σας να ολοκληρώσει το πρώτο στήθος προτού το δεύτερο. Το αν το μωρό σας παίρνει το δεύτερο στήθος θα εξαρτηθεί από την όρεξη του μωρού.Εάν το δεύτερο στήθος δεν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσφέρετε αυτό το στήθος πρώτα στην επόμενη τροφή.

Τροφοδοτείτε Συχνα

Τα νεογέννητα πρέπει να θηλάζουν τουλάχιστον 8-12 (ή περισσότερες!) φορές κάθε 24 ώρες. Πολλά μωρά θα χρειαστουν περισσότερο από δώδεκα. Οι κοιλίες τους είναι μικρές και πρέπει να τρέφονται συχνά. Η σίτιση όλο το εικοσιτετράωρο θα πει επίσης στο σώμα σας να παράγει τη τέλεια ποσότητα γάλακτος.  Το νεογέννητο μπορεί να είναι πολύ νυσταγμένο τις πρώτες 24 ώρες μετά τον τοκετό καθώς αναρρώνει από τη γέννηση, αλλά μπορείτε να περιμένετε να γίνει πολύ πιο άγρυπνο και ναθηλάζεικαλύτερα όσο περνούν οι μέρες.

Αποφύγετε Τις Πιπίλες Ή Τις Φιάλες Εάν Είναι Δυνατόν

Εάν το μωρό σας είναι υγιές και πλήρες, ζητήστε να μην σας δοθούν μπουκάλια ή πιπίλες στο μωρό σας.Στην ιδανική περίπτωση, όλο το θηλασμό του μωρού πρέπει να συμβαίνει στο στήθος, ειδικά στον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό. Εάν το μωρό σας δεν κολλάει στην αρχή ή πρέπει να εκφράσετε γάλα για να τα ταΐσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουτάλι ή σύριγγα που θα σας δώσει περισσότερο έλεγχο σχετικά με το πόσο παίρνει το μωρό και βοηθά επίσης να μεταφερθούν εύκολα στο στήθος.

ΤΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗ 1

Θα Παράγετε Μόνο Μια Μικρή Ποσότητα Πρωτογάλακτος.

Σκεφτείτε το πρωτόγαλα σαν συμπυκνωμένο γάλα. Είναι μικρή σε ποσότητα, αλλά είναι πλούσια σε διατροφή.Είναι ισχυρό υλικό και κάθε μικρή πτώση που δίνετε στο μωρό σας είναι σημαντική!Το στομάχι ενός νεογέννητου είναι μικροσκοπικό, έτσι, κατά τη γέννηση, παράγετε πραγματικά την ΤΕΛΕΙΑ ποσότητα για να το γεμίσετε.Το μητρικο γαλα έχει αντισώματα για να προστατεύει το μωρό σας από το νέο περιβάλλον του εκτός της μήτρας και επίσης λειτουργεί ως καθαρτικό για να βοηθήσει το μωρό σας να καθαρίσει το μεκόνιο (πρώτο επίστεγο) από το σύστημά του. Το πρωτόγαλα περιέχει επίσης πρωτεΐνες που καλύπτουν το τοίχωμα του εντέρου του μωρού σας και δρα ως προστατευτικό φράγμα.

Μόνο 1 Κατούρημα Και 1 Επίστεγο Τις Πρώτες 24 Ώρες

Θα ξέρετε αν το μωρό που θηλάζετε παίρνει αρκετό μητρικό γάλα για να φάει τις πρώτες 24 ώρες με τη συχνότητα των κατουροκυκλωμάτων (αυτό που μπαίνει πρέπει να βγει!)Μετράτε εάν ο θηλασμός πηγαίνει καλά βλέποντας βρεγμένες και βρώμικες πάνες. Θα πρέπει να καταγράφετε τη συχνότητα και να ελέγχετε προσεκτικά το πλήθος και το χρώμα κάθε 24 ώρες για τις πρώτες 1-2 εβδομάδες μετά τον τοκετό.  Περιμένετε το μωρό σας να παράγει 1 βρεγμένη πάνα και 1 πάνα γεμάτη κολλώδες πράσινο / μαύρο επίστεγο (που ονομάζεται μεκόνιο) την πρώτη ημέρα.

Το Μωρό Σας Θα Είναι Ξύπνιο Για Μερικές Ώρες Και Στη Συνέχεια Θα Κοιμηθεί Βαθιά

Ενώ τα νεογέννητα είναι γενικά ξύπνια και σε εγρήγορση τις πρώτες 2 ώρες της ζωής τους, τότε συνήθως γίνονται εξαιρετικά υπνηλία και δύσκολο να ξυπνήσουν περίπου 2 έως 24 ώρες μετά τη γέννησή τους. Ίσως χρειαστεί να ξυπνήσετε το μωρό σας για να θηλάσετε για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει τουλάχιστον 8-12 τροφές κάθε 24 ώρες.

Οι Θηλές Σας Μπορεί Να Είναι Ευαίσθητες 

Μπορεί να έχετε πονόλαιμες θηλές. Παρόλο που πολλοί ειδικοί λένε ότι ο θηλασμός δεν πρέπει ποτέ να βλάψει, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να είναι λίγο άβολα στην αρχή, ειδικά όταν το μωρό σας μαθαίνει να μανδαλώνει και μαθαίνετε πώς να θηλάζετε. Η ελαφρά τρυφερότητα κατά τη διάρκεια των πρώτων 30 δευτερολέπτων μιας σίτισης είναι φυσιολογική, αλλά αν συνεχίσει μετά από αυτό το σημείο ή αισθάνεστε τσίμπημα πόνου, ξεκλειδώστε το μωρό και δοκιμάστε ξανά.Εάν ο πόνος διαρκεί για μια ολόκληρη τροφή ή έχετε βλάβη στις θηλές σας, θα πρέπει να λάβετε επαγγελματική βοήθεια με το μάνδαλο αμέσως.

Φροντίδα για τις θηλές σας:

Χρησιμοποιήστε μια θηλάζουσα βάλσαμο στα στήθη σας μετά από κάθε σίτιση για να καταπραΰνετε και να προστατέψετε τις θηλές σας.

Write a Comment

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Compare ×
Let's Compare! Continue shopping