fbpx
Ενοικιάστε Θήλαστρο από 50€/μήνα .Δυνατότητα αποστολής σε όλη την Ελλάδα Κλικ εδώ.

Blog

Θηλασμός

Επώδυνες θηλές κατά τη διάρκεια του θηλασμού – είναι φυσιολογικό;

Επώδυνες θηλές κατά τη διάρκεια του θηλασμού – είναι φυσιολογικό;

Οι επώδυνες θηλές είναι μια κοινή εμπειρία για τις περισσότερες νέες μητέρες. Είναι μια τόσο συνηθισμένη κατάσταση, ώστε πολλές μαμάδες θεωρούν ότι είναι μέρος της φυσιολογικής εμπειρίας του θηλασμού. Έτσι, απλώς συμβιβάζονται με αυτές. Οι επώδυνες θηλές μπορεί να κάνουν τον θηλασμό μια δυσάρεστη εμπειρία για εσάς και το μωρό σας. Ενδέχεται να επηρεάσουν ακόμη και την απόφαση σας για το αν θα συνεχίσετε να θηλάζετε ή όχι. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να μην αγνοήσετε το πρόβλημα!

Κάποιες γυναίκες μπορεί να μην αντιληφθούν αμέσως τον πόνο, ειδικά αν έχουν λάβει παυσίπονα κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών ή εβδομάδων μετά τον τοκετό. Είναι σημαντικό να είστε σε εγρήγορση και να λαμβάνετε βοήθεια με την πρώτη ένδειξη πόνου ή ενόχλησης στις θηλές. Αν αγνοήσετε τον πόνο, οι θηλές σας μπορεί να υποστούν βλάβη. Μπορεί να κάνουν ραγάδες και να αιμορραγήσουν, κάτι που καθιστά εξαιρετικά επώδυνο τον θηλασμό. Οι βλάβες στους ιστούς των θηλών μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα. Ο πόνος στο στήθος και στις θηλές υποδεικνύει στις μαίες και τις συμβούλους γαλουχίας ότι κάτι δεν γίνεται σωστά. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν πρέπει να συμβιβάζεστε με τον πόνο, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να τον αποφύγετε.

Τι προκαλεί τον πόνο στις θηλές κατά τη διάρκεια του θηλασμού; Προβλήματα κατά την προσκόλληση του μωρού στο στήθος. Η λανθασμένη προσκόλληση είναι η πιο συχνή αιτία πόνου και ενοχλήσεων κατά τον θηλασμό. Αν πονάτε, όταν το μωρό «πιάνει» το στήθος, κάτι γίνεται λανθασμένα. Αν το μωρό δεν συλλαμβάνει σωστά το στήθος, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξετε επώδυνες θηλές κατά τις πρώτες λίγες ημέρες ή εβδομάδες του θηλασμού. Όταν η προσκόλληση γίνεται λανθασμένα, δηλαδή όταν το μωρό θηλάζει τη θηλή αντί της θηλαίας άλω, προκαλείται πόνος και τραυματισμός στις θηλές. Το στόμα του μωρού πρέπει να είναι διάπλατα ανοιχτό, ώστε να «αγκαλιάζει» όχι μόνο τη θηλή, αλλά και τη θηλαία άλω. Η επίτευξη της σωστής προσκόλλησης είναι καθοριστικής σημασίας. Επομένως, μη διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές και υποστήριξη από τους ειδικούς. Μια μαία ή μια σύμβουλος γαλουχίας μπορεί να σας βοηθήσει στη σωστή τοποθέτηση και προσκόλληση του μωρού στο στήθος. Βραχύς χαλινός (αγκυλογλωσσία). Αν η μεμβράνη που συνδέει τη γλώσσα του μωρού σας με τη βάση του στόματος του (ο χαλινός) είναι πολύ μικρή ή εκτείνεται πολύ μακριά προς το μπροστινό μέρος της γλώσσας, η κίνηση της γλώσσας του θα είναι πολύ περιορισμένη. Ο βραχύς χαλινός προκαλεί προβλήματα στον θηλασμό, συμπεριλαμβάνοντας βεβαίως και τις επώδυνες θηλές. Ο γιατρός σας ή ο σύμβουλος γαλουχίας θα πρέπει να εξετάσει τη γλώσσα του μωρού.

Ο βραχύς χαλινός αποκαθίσταται εύκολα με μια απλή διαδικασία. Εάν ο βραχύς χαλινός είναι η αιτία της κακής προσκόλλησης του μωρού στο στήθος και των επώδυνων θηλών ο θηλασμός θα σας φανεί πολύ πιο εύκολος, μόλις το πρόβλημα αποκατασταθεί.

Υγιεινή. Αποφύγετε τη χρήση gels, σαπουνιών και άλλων καθαριστικών προϊόντων στο στήθος ή στις θηλές σας. Τέτοια προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στο δέρμα, οδηγώντας σε ερεθισμούς ή ραγάδες στις θηλές. Το απλό ξέπλυμα του στήθους με ζεστό νερό είναι η καλύτερη λύση. Μετά το ντους ή τον θηλασμό, αφήστε τις θηλές σας να στεγνώσουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακτικό προϊόν για τις θηλές, που αντικαθιστά την υγρασία που χάθηκε. Επιλέξτε ένα προϊόν, που δεν χρειάζεται να ξεπλυθεί πριν τον θηλασμό. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσετε περισσότερη λίπανση και προστασία. Τα συνθετικά επιθέματα στήθους, που δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνεύσει, θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων επιβλαβών μικροβίων. Αλλάξτε συχνά επιθέματα, για να διατηρήσετε την καλή υγιεινή της περιοχής των θηλών και να αποφύγετε μικροβιακά προβλήματα.

Μυκητίαση θηλών. Αν το μωρό σας έχει μυκητίαση στο στόμα του, μπορεί εύκολα να σας την μεταδοθεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Οι μύκητες μπορεί να προκαλέσουν πόνο και βλάβες στις θηλές, όπως ραγάδες και αιμορραγία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, πόνο και κόκκινες, γυαλιστερές θηλές. Ο πόνος εντοπίζεται συχνά και στα δύο στήθη κατά τη διάρκεια ή μετά τον θηλασμό. Μπορεί να παρουσιαστεί και έκζεμα με παρόμοια συμπτώματα σε μια μυκητίαση. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί από τον γιατρό σας, για να διασφαλιστεί η κατάλληλη θεραπεία.

Φουσκάλα ή φυσαλίδα γάλακτος. Η φουσκάλα γάλακτος, γνωστή επίσης και ως φυσαλίδα γάλακτος, προκαλείται όταν ένα πολύ λεπτό στρώμα του δέρματος αναπτύσσεται στην άκρη της οπής ενός γαλακτοφόρου πόρου και παγιδεύει το γάλα ή όταν μια μικρή ποσότητα γάλακτος που έχει πήξει, φράζει απλώς το άνοιγμα του πόρου. Μια φυσαλίδα γάλακτος μπορεί να είναι σαν μια λευκή ή κίτρινη κουκίδα στη θηλή και μπορεί να προκαλεί πόνο στο συγκεκριμένο σημείο της θηλής και κάτω από αυτή. Μερικές φορές το απαλό τρίψιμο με μια πετσέτα μετά το ντους μπορεί να καθαρίσει τη φυσαλίδα, είτε αυτή να απομακρυνθεί εύκολα την επόμενη φορά που θα αντλήσετε το γάλα. Εάν η φυσαλίδα δεν απομακρυνθεί σύντομα από μόνη της, ο σύμβουλος γαλουχίας ή ο γιατρός σας μπορεί να την αντιμετωπίσει απολεπίζοντας το δέρμα γύρω από την περιοχή ή σπάζοντας την. Φλύκταινα θηλής. Η φλύκταινα στη θηλή είναι μια διαυγής, κίτρινη φουσκάλα ή φουσκάλα αίματος, που προκαλεί έντονο πόνο, ενώ θηλάζετε. Η τριβή ή η αναρρόφηση, λόγω της κακής πρόσφυσης του μωρού στο στήθος είναι η συνηθέστερη αιτία για αυτό το είδος της επώδυνης φλύκταινας. Η κακή εφαρμογή επιθεμάτων στήθους ή η χρήση αντλίας σε υψηλή ένταση είναι κοινές αιτίες για τη δημιουργία φλύκταινας λόγω τριβής στις θηλές.

Τραυματισμός στις θηλές από την κακή χρήση θηλάστρου. Η λανθασμένη χρήση ενός θήλαστρου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις θηλές. Αν η χοάνη του θήλαστρου είναι πολύ μικρή για τις θηλές σας, θα σας προκαλέσει προβλήματα. Το ίδιο θα συμβεί, εάν η ένταση της αντλίας είναι ιδιαίτερα υψηλή. Αν δεν είστε σίγουρες για το πώς θα χρησιμοποιήσετε σωστά ένα θήλαστρο ή για το ποιος τύπος θήλαστρου είναι ο καταλληλότερος για εσάς, η μαία ή η σύμβουλος γαλουχίας μπορεί να σας συμβουλεύσει και να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε.

Περιστασιακά, μια υποκείμενη κατάσταση, όπως η νόσος του Raynaud, προκαλεί αγγειοσπασμούς στη θηλή και πόνο. Υπό αυτή την κατάσταση, η θηλή αλλάζει χρώμα. Γίνεται λευκή ή ωχραίνει μετά τον θηλασμό και πονάει, καθώς το αίμα ρέει πίσω. Ο πόνος συνήθως εκδηλώνεται και στις δύο θηλές και προκαλείται από την έκθεση στο κρύο ή την ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας. Ο γιατρός ή η σύμβουλος γαλουχίας θα σας συμβουλέψει για το πώς να θηλάζετε σε αυτή την κατάσταση.Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι επώδυνες θηλές υποδεικνύουν ότι κάτι δεν γίνεται σωστά. Δεν πρέπει να συμβιβάζεστε με τον πόνο. Να θυμάστε ότι οι πιο πιθανές αιτίες πόνου αντιμετωπίζονται εύκολα με την κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη. Αν υποφέρετε από πόνο στις θηλές, ίσως θελήσετε να αυξήσετε το διάστημα μεταξύ των θηλασμών. Ωστόσο, αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να συνεχίσετε με τους φυσιολογικούς σας ρυθμούς. Αν ο πόνος είναι ανυπόφορος, τότε λάβετε καθοδήγηση από μια σύμβουλο γαλουχίας για το πώς θα αντλήσετε το γάλα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα της τάξης των 12-24 ωρών, ενώ οι θηλές σας θα αναρρώνουν

Write a Comment

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Compare ×
Let's Compare! Continue shopping